Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

PLZEŇSKÝ PRAZDROJ A PIVOVAR MATUŠKA PREDSTAVUJÚ SPOLOČNÉ PIVO MY

Česi a Slováci si tento rok pripomínajú 30. výročie vytvorenia samostatných štátov. Plzeňský Prazdroj a pivovar Matuška pri tejto príležitosti uvarili špeciál „MY“, ktorý pripomína naše dlhoročné priateľstvo a spojenectvo. Unikátnosť piva zdôrazňuje aj jeho etiketa, ktorú vytvorilo svetoznáme Studio Najbrt. Januárový ležiak „MY“ bude počas januára čapovať viac ako tisíc krčiem a reštaurácií po celom Česku a Slovensku.
PLZEŇSKÝ PRAZDROJ A PIVOVAR MATUŠKA PREDSTAVUJÚ SPOLOČNÉ PIVO MY

Plzeňský Prazdroj už po druhýkrát spojil sily s pivovarom Matuška, aby spoločne vzdali hold dlhej spoločnej histórii a najmä priateľstvu Čechov a Slovákov, ktoré pretrváva aj po osamostatnení sa oboch štátov. Pri varení výnimočného piva boli použité české aj slovenské suroviny.

V roku 2018 sme spoločne s pivovarom Matuška varili pivo „PRVNÍ“, ktorým sme oslávili 100. výročie založenia Československa. Išlo vôbec o prvú spoluprácu malého a veľkého pivovaru v Česku,“ vraví manažér programu Voľba sládkov Tomáš Drahoňovský. „Na túto spolupráci dnes nadväzujeme ležiakom MY, ktorým chceme osláviť 30. výročie samostatnosti Čechov a Slovákov. Rozišli sme sa, a napriek tomu zostali najlepšími priateľmi a najbližšími spojencami. MY si aj cez rozdielne pohľady budeme vždy najlepšie rozumieť,“ dodáva Drahoňovský.  

Špeciál MY je spodne kvasený svetlý ležiak založený na svetlom slade zo slovenského jačmeňa. Na chmelenie vybrali sládkovia poloraný žatecký červeňák a Saaz special. Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je stredne horké (30 IBU). Farba je svetlá a iskrivá (12 EBC), chuťovo je pivo plné a dobre piteľné.

Sládkovia Tomáš Pokorný z Prazdroja a Jan Najbrt z pivovaru Matuška spoločne vytvorili ležiak zlatej farby s vyváženou sladkosťou a plnosťou,
ktoré nasleduje príjemná horkosť. Varili sme ho z českých chmeľov a sladu zo slovenského jačmeňa,“ 
približuje vznik piva Adam Matuška, spolumajiteľ rodinného pivovaru Matuška. „So Slovákmi toho máme veľa spoločného, historicky, kultúrne aj jazykovo sme si veľmi blízki, ľudí z oboch krajín k sebe tiahnu osobné priateľstvá. Máme však spoločnú tiež jednu výnimočnú vec, a tou je láska k dobrému pivu. Pevne verím, že chuť špeciálu MY osloví Čechov aj Slovákov a budete mať zas o jeden dôvod viac stretnúť sa,“ dodáva Matuška.

Ležiak MY sa podľa jednej receptúry varil v rámci kapacít Plzeňského Prazdroja, ako aj v pivovare Matuška v obci Broumy. Čapovanú verziu z Prazdroja si hostia môžu v januári vychutnať vo viac ako 1000 krčmách a reštauráciách po celej Českej republike aj na Slovensku. Konkrétne podniky je možné nájsť na webe volbasladkov.sk. Fľaškovú verziu z Broum je možné zakúpiť v e-shope pivovaru Matuška a vo vybraných pivotékách.