Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

PIVNÝ ŠPECIÁL BLOND: MARCOVÁ VOĽBA SLÁDKOV V DUCHU ČESKO-HOLANDSKEJ SPOLUPRÁCE

Marcový špeciál z Plzeňského Prazdroja prináša všetkým milovníkom piva belgický špeciál Blond uvarený v spolupráci so sládkom z holandského experimentálneho Grolsch Proeverij Marcom Janssenom. Ide o dobre piteľné, výrazné, vrchne kvasené pivo s príjemnými ovocnými tónmi, ktoré ocenia nielen znalci netradičných pivných štýlov.
PIVNÝ ŠPECIÁL BLOND: MARCOVÁ VOĽBA SLÁDKOV V DUCHU ČESKO-HOLANDSKEJ SPOLUPRÁCE

Korene belgického pivovarníctva siahajú až do stredoveku. V roku 2016 sa belgická pivná kultúra dostala dokonca aj na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO. Pivá z tejto časti Európy sú v porovnaní s českým ležiakom sladšie, silnejšie a chuťovo výraznejšie. Slovenskí konzumenti budú mať teda v marci príležitosť vyskúšať pivo, akému holdujú ľudia v krajine, ktorá je popri Česku považovaná za ďalšiu pivnú veľmoc.

Sládok Marc Janssen z experimentálneho pivovaru Grolsch Proeverij má dlhoročné skúsenosti nielen s belgickými pivnými štýlmi, ale aj netradičnými ingredienciami. Z jeho pera pochádzajú pivá, ktoré obsahujú napríklad tekvicu, čaj či limonádu. Teraz uvaril pivo v Česku a spoločne s prazdrojskými sládkami vytvoril variáciu tradičného štýlu „Belgian Blonde Ale“. Ten charakterizuje svetlá farba, mierne zakalenie, výrazná aróma a plná chuť.

Spoločným úsilím takto vznikol unikátny špeciál s názvom Blond: slamovo zlatisté, vrchne kvasené pivo s ľahkou kvetinovou chuťou. V prípade chmeľu padla voľba na Styrian Golding a v prípade sladov na plzenský, pšeničný a karamelový. Obsah alkoholu je 6,6 % a horkosť piva je na české pomery nižšia, konkrétne 20 jednotiek horkosti IBU.

„Som hrdý na to, že Blond je skutočne spoločným dielom. Nešlo len o odovzdanie receptúry, ale aj o spoločné hľadanie možností, ako ju precizovať, vyladiť, ozvláštniť. V tom bola celá spolupráca naozaj prínosná a zo skúseností budem dlho čerpať,“ popisuje Marc Janssen, sládok experimentálneho pivovaru Grolsch Proeverij, ktorý sa zameriava na výrobu netradičných pív a je 40-krát zmenšeným klasickým pivovarom. O to väčšou výzvou bola pre Marca spolupráca s jedným z najväčších pivných hráčov v Európe.

„Zároveň je krásne vidieť, že pivná kultúra sa rozvíja v rôznych krajinách veľmi podobne, aj keď sú pivá veľmi odlišné. Česi by mali byť na svoje pivá veľmi hrdí, pretože sú výborné a skvelo vyvážené. Ale ako som počul, radi skúšajú nové chute, a tak verím, že ich naše silné, ale stále ovocné pivo osloví,“ dopĺňa Marc Janssen.

„V poslednom čas sa tiež vďaka Voľbe sládkov slovenskí spotrebitelia zoznamujú s rozmanitosťou pivných kultúr. Projekty realizované spoločne so zahraničnými pivovarmi a ich skvelými sládkami sú pre nás veľkou inšpiráciou. Možnosť spoločne vytvárať nový recept postavený na základe tradičných, storočiami preverených národných receptúr, je úžasnou skúsenosťou, a preto k takejto spolupráci pristupujeme s obrovským rešpektom,“ vraví Tomáš Drahoňovský, manažér programu Voľba sládkov.