Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

Marec & Apríl: dvojmesačná púť za kláštorným pivovarníctvom

Voľba sládkov sa v marci spojila hneď s piatimi českými kláštornými pivovarmi a vydala sa tak na púť za kláštorným pivovarníctvom. Prostredníctvom spolupráce je možné ochutnať pivá s historickými pivnými ingredienciami charakteristickými pre každý kláštorný pivovar. Pozvanie na spoluprácu prijali všetky české fungujúce kláštorné pivovary, teda Kláštorný pivovar Strahov, Břevnovský kláštorný pivovar, Pivovar Ossegg, Pivovar kláštor Želiv a Pivovar Porta Coeli.
Marec & Apríl: dvojmesačná púť za kláštorným pivovarníctvom

V rámci dvojmesačnej spolupráce vzniklo sedem špeciálov s názvom Pútnické, ktoré budú dostupné v marci aj apríli. Všetky do projektu zapojené pivovary uvarili pivá vo svojich pivovaroch podľa vlastných receptúr, niektoré ho obohatili ingredienciami typickými pre daný kraj či kláštor. Všetky pivá spája použitie historických prísad, ktoré sa v pivách dnes už príliš neobjavujú. Sú nimi napríklad nadymovaný slad, bylinky či dokonca drevo, na ktorom pivo dozrieva. Aj názov Pútnické nabáda k púti po všetkých kláštoroch, kde návštevníci budú môcť jednotlivé špeciály ochutnať.

Spolupráca trvá od marca do apríla a spotrebitelia majú možnosť ochutnať všetky varianty piva Pútnické na festivale kláštorných pivovarov 27. apríla 2024 v areáli Břevnovského kláštora v Prahe. Počas dvoch mesiacov budú jednotlivé varianty k dispozícii v autorských pivovaroch a varianty Voľby sládkov v prevádzkach s Voľbou sládkov na výčape.

Plzenský Prazdroj ponúkne v marci v rámci programu Voľba sládkov polotmavé pivo s nadymovaným sladom. V apríli potom pivo Pútnické s pozmenenou receptúrou. Špeciál Pútnické aprílové bude svetlé, spodne kvasené, nefiltrované pivo typu Oak Aged, teda dozrievajúce na dubových drevených chipsoch. V chuti budú prevažovať predovšetkým ľahké tóny dymu pochádzajúce z použitého nadymovaného sladu, ako aj z dreva, ktoré vystrieda chuť vanilky, cherry a korenia.

Celkovo sme v rámci spolupráce priniesli sedem exkluzívnych pív:

  1. Pútnické (Voľba sládkov marec, sládok Tomáš Pokorný): Polotmavý, spodne kvasený nefiltrovaný ležiak s nadymovaným sladom a chmeľovou horkosťou, alc. 5,5% Vol.
  2. Pútnické aprílové (Voľba sládkov apríl, sládok Tomáš Pokorný): Svetlý, spodne kvasený nefiltrovaný ležiak, dozrievajúci na dubovom dreve, alc. 5,5 % Vol.
  3. Pútnické Grätzer (Klášterní pivovar Strahov, sládok Jan Martinka): Grätzer/Grodziskie, pšeničné, vrchne kvasené, ľahké, nadymované pivo, alc. 3,8 % Vol.
  4. Pútnické Herb Honig Bock (Klášterní pivovar Ossegg, sládok Ladislav Kozerich): Slabšia verzia Bocku doplnená materinou dúškou, vresom a medom z Krušných hôr, alc. 5,6 % Vol.
  5. Pútnické Rauch Weizenbock (Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, sládok Aleš Potěšil): Prienik troch pivných štýlov, pšeničné tóny po klinčekoch a banánoch sú doplnené karamelovými a údenými tónmi, alc. 6 % Vol.
  6. Pútnické Velikonoce 16 (Klášterní pivovar Želiv, sládok Jiří Kratochvíl): Spodne kvasené pivo s dubom nadymovaným sladom doplnené o vres a puškvorec, alc. 7 % Vol.


Vorkloster Pútnické Velikonoční Märzen – Oak Aged (Klášterní pivovar Porta Coeli, sládok Jan Maláska): Märzen dozrievaný na nemeckom dube, dominuje vôňa sladu s chlebovou kôrkou, ďalej sú prítomné tóny pražených orieškov a sušeného ovocia, alc. 5,5 % Vol.

Vydajte sa s nami na púť a vyhrajte varianty piva Pútnické!
Do 28. apríla 2024 prebieha na sociálnych sieťach Voľby sládkov spotrebiteľská súťaž, kde je možné súťažiť o výhry všetkých variantov piva Pútnické od kooperujúcich kláštorných pivovarov. Viac informácií o súťaži nájdete na našom Facebooku nebo Instagrame.

Dostupnosť pív
Marcový špeciál Pútnické a potom aprílový špeciál Pútnické aprílové od Plzeňského Prazdroja si pivní fanúšikovia môžu vychutnať vo viac ako 900 pivárňach a reštauráciách po celej Českej republike a vo viac ako 200 prevádzkach na Slovensku. Konkrétne podniky možno ľahko nájsť na webe www.volbasladku.cz a www.volbasladkov.sk. Všetky zapojené kláštorné pivovary budú svoje pivá predávať vo vlastnej distribučnej sieti - viac informácií nájdete na webových stránkach jednotlivých kláštorov.