Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

Letná sezóna zahájená! Jún v znamení Pšeničného Priora

Plzenský Prazdroj a Mestský pivovar Domažlice sa už druhýkrát spojili, aby priniesli milovníkom piva výnimočný zážitok. Spoločne predstavujú špeciál Pšeničný Prior, vrchne kvasené nefiltrované pivo s ľahkou arómou a sviežou chuťou s ovocnými tónmi.
Letná sezóna zahájená! Jún v znamení Pšeničného Priora

Voľba sládkov nadväzuje na úspešnú sériu spoluprác s malými regionálnymi pivovarmi. Spoločne s Mestským pivovarom Domažlice ponúkne v júni vrchne kvasený špeciál Pšeničný Prior. Práve v Domažliciach uzrel Prior svetlo sveta pred tromi dekádami po prvýkrát. Pôvodná receptúra tohto piva vznikla už v 90. rokoch, kedy domažlický pivovar ešte patril do skupiny Prazdroja. Plzeňskí sládkovia ju nedávno objavili v archívoch pivovaru a zaujala ich natoľko, že sa rozhodli pivo znovu uvariť. Sládkovia Tomáš Pokorný z Plzeňského Prazdroja a Jana Müllerová z Mestského pivovaru Domažlice spoločne vyladili nájdenú receptúru tak, aby zodpovedala chutiam dnešných fanúšikov pivných špeciálov.

Vrchne kvasený pšeničný nefilter sa pripravuje z troch druhov sladu – pšeničného, plzeňského a karamelového. Na chmelenie sládkovia použili odrody Agnus a Žatecký poloraný červeňák, ktoré pivu dodávajú príjemnú horkosť a chmeľovú arómu. „Využitie pôvodnej, 30 rokov starej receptúry dalo špeciálu základ klasického nefiltrovaného pšeničného piva. Po celkovom vyladení receptúry sme uvarili vyváženú jedenástku s piatimi percentami alkoholu, ktorá sa aj vďaka svojmu ovocnému nádychu skvele hodí k letu,“ hovorí domažlická sládková Jana Müllerová.

Charakteristika piva zodpovedá pšeničným pivám typu Hefeweizen, známym z nemeckých reštaurácií a alpských zjazdoviek. Tie sú typické svetlou farbou a ponúkajú sviežu chuť s príjemnými tónmi banánov. Horkosť je nižšia, pohybuje sa okolo 14 IBU, vďaka čomu tieto pivá vyhľadáva aj dámske publikum. Keďže sa jedná o nefiltrované pivo, je mu vlastný vyšší zákal.

„Pri tvorbe pivných špeciálov radi čerpáme z dlhej tradície českého piva a príbeh Prioru je jeho neoddeliteľnou súčasťou. A keď nám v tom pomôžu kolegovia z radov profesionálov z menších pivovarov, sme o to radšej. Spolupráca s ich kreatívnymi sládkami, akým je aj Jana Müllerová z Domažlíc, je vždy veľkým zážitkom,“ dopĺňa manažér Voľby sládkov Plzeňského Prazdroja Tomáš Drahoňovský.

Pivný špeciál Pšeničný Prior bude od začiatku júna dostupný vo vybraných podnikoch, ktorých zoznam je dostupný na našom webe.