Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

Februárový špeciál prichádza na pomoc jačmeňu

Plzenský Prazdroj prichádza s novou iniciatívou zameranou na podporu českého sladovníckeho jačmeňa, kľúčovej suroviny pri výrobe sladu, a teda aj piva. Februárovým špeciálom Voľby sládkov sa preto nie náhodou stal nemecký pivný štýl bock, ktorý je charakteristický sladovým telom.
Februárový špeciál prichádza na pomoc jačmeňu

Projekt Pre jačmeň
Kvalitu jačmeňa v posledných rokoch ohrozujú vplyvy klimatických zmien a extrémnych poveternostných podmienok. V Česku sa za posledných 30 rokov znížila plocha sladovníckeho jačmeňa takmer o polovicu. Projekt Pre jačmeň kombinuje princípy regeneratívneho poľnohospodárstva s najmodernejšími technológiami merania, aby zaistil dostatok živín a vlahy pre jačmeň a zvýšil jeho odolnosť voči nepriaznivým podmienkam. Projekt má potenciál stabilizovať a zlepšiť kvalitu jačmeňa v českom poľnohospodárstve a prispieť k udržateľnejšiemu budúcemu rozvoju odvetvia pivovarníctva.

Sladovnícky jačmeň nie je dôležitý iba pre výrobu piva, ale má význam aj pre celé poľnohospodárstvo. Preto je projekt Pre jačmeň kľúčovým krokom smerom k udržateľnému rozvoju tohto odvetvia. Projekt počas prvej sezóny skúša regeneratívne postupy na lokalitách v rôznych častiach Česka, aby získal dáta pre budúce využitie. Meranie pôdnych parametrov, vplyvu počasia a analýzy rastlín majú poskytnúť poznatky o účinnosti týchto postupov a ich dopad na výnosnosť a kvalitu jačmeňa.

Zavedenie regeneratívnych postupov môže viesť k zvýšeniu organickej hmoty v pôde, čo má pozitívny vplyv na kvalitu jačmeňa, a zároveň znižuje potrebu priemyselných hnojív. Tieto postupy tiež pomáhajú viazať uhlík v pôde, čo má pozitívny vplyv na boj s klimatickou zmenou.

O februárovej Voľbe sládkov
Na podporu projektu sme prišli s februárovým pivným špeciálom s názvom JAČMEŇ, ktorý bol vyrobený z jačmeňa z polí zapojených do tohto projektu. Tento špeciál má výrazné sladové telo a svojou intenzitou a chuťou je vhodný na zimné obdobie. Pivo má vyšší obsah alkoholu, konkrétne 6,3 %, čo je charakteristické pre pivný štýl bock. Sladovému telu dominuje vyššia sladkosť spôsobená zvyškovým extraktom. Na výrobu piva bol použitý plzeňský a karamelový slad a chmeľy Rubín a Saaz Špeciál. „Chceme milovníkom piva ukázať, že jačmeň je hrdinom a nepostrádateľnou surovinou pre pivo. Určuje jeho chuť aj farbu. Preto sme uvarili špeciál štýlu Bock, ktorý je výrazne sladový. Vďaka použitým plzeňským a karamelovým sladom má JAČMEŇ príjemne plný charakter. Ide o silnejšie, spodne kvasené pivo, ktoré sa krásne hodí k zimným mesiacom,“ hovorí Tomáš Drahoňovský, manažér programu Voľba sládkov.

Viac o projekte Pre jačmeň zistíte na www.projecmen.cz.