Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

Februárový špeciál prichádza na pomoc jačmeňu

Plzenský Prazdroj prichádza s novou iniciatívou zameranou na podporu českého sladovníckeho jačmeňa, kľúčovej suroviny pri výrobe sladu, a teda aj piva. Februárovým špeciálom Voľby sládkov sa preto nie náhodou stal nemecký pivný štýl bock, ktorý je charakteristický sladovým telom.

Projekt Pre jačmeň
Kvalitu jačmeňa v posledných rokoch ohrozujú vplyvy klimatických zmien a extrémnych poveternostných podmienok. V Česku sa za posledných 30 rokov znížila plocha sladovníckeho jačmeňa takmer o polovicu. Projekt Pre jačmeň kombinuje princípy regeneratívneho poľnohospodárstva s najmodernejšími technológiami merania, aby zaistil dostatok živín a vlahy pre jačmeň a zvýšil jeho odolnosť voči nepriaznivým podmienkam. Projekt má potenciál stabilizovať a zlepšiť kvalitu jačmeňa v českom poľnohospodárstve a prispieť k udržateľnejšiemu budúcemu rozvoju odvetvia pivovarníctva.

Sladovnícky jačmeň nie je dôležitý iba pre výrobu piva, ale má význam aj pre celé poľnohospodárstvo. Preto je projekt Pre jačmeň kľúčovým krokom smerom k udržateľnému rozvoju tohto odvetvia. Projekt počas prvej sezóny skúša regeneratívne postupy na lokalitách v rôznych častiach Česka, aby získal dáta pre budúce využitie. Meranie pôdnych parametrov, vplyvu počasia a analýzy rastlín majú poskytnúť poznatky o účinnosti týchto postupov a ich dopad na výnosnosť a kvalitu jačmeňa.

Zavedenie regeneratívnych postupov môže viesť k zvýšeniu organickej hmoty v pôde, čo má pozitívny vplyv na kvalitu jačmeňa, a zároveň znižuje potrebu priemyselných hnojív. Tieto postupy tiež pomáhajú viazať uhlík v pôde, čo má pozitívny vplyv na boj s klimatickou zmenou.

O februárovej Voľbe sládkov
Na podporu projektu sme prišli s februárovým pivným špeciálom s názvom JAČMEŇ, ktorý bol vyrobený z jačmeňa z polí zapojených do tohto projektu. Tento špeciál má výrazné sladové telo a svojou intenzitou a chuťou je vhodný na zimné obdobie. Pivo má vyšší obsah alkoholu, konkrétne 6,3 %, čo je charakteristické pre pivný štýl bock. Sladovému telu dominuje vyššia sladkosť spôsobená zvyškovým extraktom. Na výrobu piva bol použitý plzeňský a karamelový slad a chmeľy Rubín a Saaz Špeciál. „Chceme milovníkom piva ukázať, že jačmeň je hrdinom a nepostrádateľnou surovinou pre pivo. Určuje jeho chuť aj farbu. Preto sme uvarili špeciál štýlu Bock, ktorý je výrazne sladový. Vďaka použitým plzeňským a karamelovým sladom má JAČMEŇ príjemne plný charakter. Ide o silnejšie, spodne kvasené pivo, ktoré sa krásne hodí k zimným mesiacom,“ hovorí Tomáš Drahoňovský, manažér programu Voľba sládkov.

Viac o projekte Pre jačmeň zistíte na www.projecmen.cz.