Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

BRUT IPA – PLZEŇSKÍ SLÁDKOVIA UVARILI UNIKÁTNY PIVNÝ ŠPECIÁL

Plzeňskí sládkovia uvarili po prvýkrát v histórii pivovaru pivo kategórie Brut IPA. Ide o pivný špeciál, ktorý bude distribuovaný len vo februári v rámci programu Voľba sládkov. Pivná kategória Brut IPA je jedným z najnovších pivných štýlov a vznikla v USA ako odnož populárneho pivného štýlu IPA (India Pale Ale).
BRUT IPA – PLZEŇSKÍ SLÁDKOVIA UVARILI UNIKÁTNY PIVNÝ ŠPECIÁL

Pivo tohto štýlu je typické veľmi nízkym až nulovým obsahom cukru, je teda, povedané vinárskou rečou, veľmi suché a silne sýtené prírodným oxidom uhličitým, vznikajúcim počas kvasenia a zrenia. Práve preto býva nazývane „pivným šampanským“ a zaujme aj ľudí, ktorí obvykle dávajú prednosť sektu alebo vínu. 

Nízky obsah cukru v pive Brut IPA je vďaka špeciálnemu enzýmu, ktorý rozloží zložité cukry na jednoduché. Tie sa potom ľahko prekvasia na alkohol a oxid uhličitý, ktorý pivo príjemne nasýti. Typickou vlastnosťou je pre tieto pivá rovnako veľmi výrazná chmeľové aróma. Tá je dosiahnutá kombináciou aromatických chmeľov a technologickým postupom, kedy je veľká časť chmeľu dávkovaná až po skončení chmeľovaru, takže v pive ostávajú nezmenené charakteristické vonné chmeľové silice.  

Každý mesiac predstavujeme vo Voľbe Sládkov nové a zaujímavé pivá, s ktorými sa človek stretne iba v prevádzkach zapojených do programu. Zimné mesiace sú ideálne pre ochutnanie silnejších pivných špeciálov. Preto sme sa rozhodli ľuďom vo februári predstaviť našu vlastnú variantu najmladšej pivnej kategórie,“ uvádza sládok Daniel Urbanktorý tento špeciál uvaril.

Nová Brut IPA z programu Voľby Sládkov je unikátna a v niektorých osobitných rysoch sa tak od pôvodnej americkej líši. Sládkovia uvarili toto pivo iba z plzeňského sladu zatiaľ, čo americká receptúra využíva aj ryžu a kukuricu.  „Pivo obsahuje šesť rôznych odrôd amerického chmeľu. Centennial, Cascade, Amarillo a Citra dávajú pivu výraznú chmeľovú vôňu s tónmi citrusov a kvetín, Chinook a Simcoe pridávajú korenitosť a potrebnú chmeľovú horkosť.dodáva Daniel Urban.

Brut IPA je slamovo žltej farby s hustou bielou penou. Vďaka zanedbateľnému obsahu cukru má osviežujúcu kyslosť a strednú horkosť. Výsledkom je potom celkovo ľahké a veľmi dobre piteľné pivo, a to i pri pomerne vysokom obsahu alkoholu, ktorý tvorí 7,7% objemu. Pivní špecialisti a fajnšmekri by si ho rozhodne nemali nechať ujsť. Ochutnať Brut IPU môžu v prevádzkach Voľby Sládkov.